Vorig jaar, aan het eind van december heb ik mij opgegeven voor de The Picturebook Masterclass (nog steeds ontiegelijk blij met mijzelf dat ik niet te lang twijfelde met inschrijven). Alhoewel ik natuurlijk hoopte iets te leren, had ik nooit verwacht dat het mijn leven hartstikke zou veranderen.

Ik hou van prentenboeken, altijd al gedaan, ik heb ze een groot deel van mijn leven verzameld en droomde er van om er ooit eentje zelf te maken. Ik ben professioneel illustrator sinds 2013 en alhoewel ik aan een aantal boeken mee mocht werken had ik nooit echt een prentenboek gemaakt. Om dat te gaan doen leek mij altijd zo’n enorm grote stap, dat ik het zeker niet alleen kon. Dus toen Mark zijn masterclass online zetten wist ik vrijwel meteen dat het een goede eerste stap zou zijn.

The Picturebook masterclass is een redelijk intens jaar programma met mentor (en illustrator&auteur) Mark Janssen. We hebben 5 bijeenkomsten op locatie in Maastricht gehad, samen met Mark en klasgenoten, maar ook tussendoor was er nog (online) begeleiding van Mark. We zouden starten met het maken van een concept en het jaar eindigen met een geillustreert prentenboek, die we dan mochten presenteren aan een aantal welbekende en goed aangeschreven uitgeverijen uit Nederland.

Uiteindelijk kreeg ik veel meer dan een (bijna compleet afgemaakt) prentenboek. De ervaring was echt geweldig, mijn klasgenoten waren hele leuke en betrokken mensen en ik heb ontiegelijk veel mogen leren van Mark (en mijn klasgenoten). Het afgelopen jaar zijn mijn stijl, werkmotivatie en dromen voor de toekomst radicaal verandert (wel op een goede manier!;)). Mijn prentenboek is nog niet helemaal compleet af, maar een groot deel wel en het lijkt er op dat verschillende uitgeverijen er positief over zijn. Mijn stijl is behoorlijk verandert in het afgelopen jaar, van compleet digitaal naar vooral analoog (gouache en potloden) met een beetje photoshop. (Je kunt hier meer lezen over de materialen die ik gebruik.) Wat ik dit jaar ook uitvond was dat ik het eigenlijk best wel heel leuk vind om ook verhalen te schrijven (en dat ik er ook niet super slecht in ben). Ik heb het altijd al leuk gevonden om verhalen te bedenken, maar dacht dat schrijven mij niet zo goed afging omdat ik dyslexie heb. Verder leerde ik ook hoe belangrijk het is om af en toe even pauze te nemen, zodat je met leukere idee├źn terug kunt komen. Misschien is het belangrijkste wat ik dit jaar leerde dat ik wat groter mag dromen, ik hoop dat ik nog veel meer kinder(prenten)boeken mag maken, sommige gemaakt met andere en sommige misschien wel helemaal alleen door mij gemaakt.

Heb jij wel eens een (werk)project gedaan wat alles helemaal veranderde?

Anne Sara

Hi! Ik ben Anne Sara en ik teken bijna altijd! Gelukkig is het mijn werk, dat komt goed uit. ;) Op deze website kun je een beeld krijgen van wat voor werk ik maak. Leuk dat je er bent! :)

http://www.annesara.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *